مقالات

نگاهی به آلبوم "دفینه" اثرِ شریف لطفی

نگاهی به آلبوم "دفینه" اثرِ شریف لطفی

یادداشتی به قلم "نیما جوان" به بهانهٔ انتشار آلبوم موسیقی "دفینه"

به بهانهٔ انتشارِ آلبومِ "دفینه" اثرِ جنابِ "شریف لطفی"

«چو در دست است رودی خوش بزن مطرب سرودی خوش»

این مصرع از شعر حافظ، مصداقِ آنانی است که در این سالیان، با دغدغه و شورشان، با جانِ روشنشان، گونه‌ای از راستی و صداقت در هنر را بنا نهادند و برایش از جان و دل تلاش کردند. آنانی که رودی خوش در دست داشتند، رودی از دانش و قریحه سرشار، و راهی را طِی که نه بلکه ساختند، ساختن راهی که از اکنون گذر می‌کند و نسلِ جوان برای رسیدن به مقصد، می‌تواند در آن قدم بگذارد.

"شریف لطفی" نامِ بزرگی است که چنین راهی را در موسیقیِ ایران ساخته است و هنوز و همواره این راه، نسلِ جوان را به مقصد می‌رساند.

اینجا صحبت از بنیانگذاری است، بنا نهادن برای نسل‌ها، جنابِ "شریف لطفی" بنیانگذارِ دانشکدهٔ موسیقیِ دانشگاهِ هنرِ تهران است. همین کافی است تا به ابعادِ ایشان در جامعهٔ موسیقیِ سرزمینمان پی ببریم.

او آهنگساز، نوازندهٔ هورن، پداگوژیستِ موسیقی و رهبر ارکستر است.

و نیز او معلمِ تمام دوران‌ها خواهد بود و هست.

قطره‌ای از دریای ایشان بر شمردیم و اما اکنون به اثرِ ایشان، "دفینه" که ساخته‌های ایشان در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ شمسی است خواهیم پرداخت.

"دفینه" آلبومی است مشتمل بر یازده قطعه به آفرینشِ جنابِ "شریف لطفی".

این اثر نمونهٔ روشنی است از دانش و ذوقِ موسیقایی، اثری پیچیده و ساده، سهل و ممتنع. یادآورِ دورانی نه چندان دور که گوش و روانِ مخاطب ارزشی والا داشت و آهنگساز تمامِ تعهد خود را به کار می‌بست برای نوازشِ روحِ مخاطب.

اثری مبتنی بر موسیقیِ کلاسیک با اشرافِ جنابِ لطفی به موسیقیِ ایرانی، همنشینیِ سازهای کلاسیک و ایرانی در این آثار ستودنی است.

ایجاد و آفرینشِ بستری ارکسترال با بالهایی از جنسِ موسیقیِ کلاسیکِ ایرانی، شنونده را در عطرِ گل‌های یاسِ پیچِ امین‌الدوله مست و رها به دستِ نسیم می‌سِپُرَد.

قطعاتی که در آلبومِ "دفینه" می‌شنوید عبارتند از: نسیم، خیال، افق، سایه، مرداب، شالیزار، سه‌گاه(برای ارکستر سمفونیک با همراهیِ پیانو و تار)، رویا، سلوک، سکوت و ماهورِ رِنگی (برای ارکستر سمفونیک).

آلبوم دارای قطعه‌ای با کلام است به خوانندگیِ جنابِ "جمال‌الدین منبری" و شعری از جنابِ "احمد عزیزی" با این مطلع: "یاس در هر جا نویدِ آشتی است/یاس دامانِ سپیدِ آشتی است"

پیوند بین شعر و موسیقی، چنان درست در این اثر اتفاق افتاده است که عطر یاس از میان نغمه‌ها به مشام می‌رسد و طنین صدای نجیب و عاشقِ جنابِ منبری که یادآورِ عصرِ طلاییِ دههٔ شصت است در گوش می‌پیچد و لطافت یاس را در روح و روان جاری می‌سازد. تمامِ این‌ها اغراق نبود، شاهدِ من بر این ادعا، خودِ این قطعه است، در فَراز کنید و بشنوید.

این اثر از حضورِ نوازندگان و خوانندگانی همچون ابراهیم لطفی (ویولن)، عباس ظهیرالدینی (ویلنسل)، سعید اتوت (کلارینت)، فرشید حفظی فرد (اُبوا)، رضا صنعتی نژاد (فاگوت)، شریف لطفی و حسین میرزایی (هورن)، مهرداد دلنوازی و شهریار فریوسفی (تار)، عبدالنقی افشارنیا (نی)، هومن خلعتبری و شریف لطفی (پیانو)، محمود منتظم صدیقی (سازهای کوبه‌ای)، فریبا اسدی و سیامک علیقلی (آوا)، بهره برده است.

در آخر به نقشِ پر رنگ و موثرِ جناب علی جعفری پویان، نوازندهٔ شهیر ویولن و دبیرِ هنری سال‌نوای موسیقیِ ایران اشاره می‌کنم که با عشقِ او به استاد و معلمِ خود و همتِ بلندش در چراغداریِ فرهنگِ موسیقاییِ این سرزمین، این اثر به انتشار رسید و بر روی سایتِ بیپ تونز قابل شنیدن است و نیز توسط نشرِ زنگ رکوردز در پلتفرم های جهانیِ موسیقی قابل دسترس است.

نشر این اثر در ایران توسط نشر و پخش جوان صورت گرفته است.

 

با سپاس از شما فرهیختگان که با رعایت کپی رایت، حامی و نگهبانِ موسیقی هستید.

نیما جوان

based on 3 ratings
گزارش یک ماهه فعالیت وب‌سایت سال‌نوای موسیقی ایران

گزارش یک ماهه فعالیت وب‌سایت سال‌نوا

 

گزارش یک ماهه فعالیت وب‌سایت سال‌نوای موسیقی ایران

با درود به خوانندگان سال‌نوا

در آغاز این نوشته، لازم می‌دانم از تمامی خوانندگان و بینندگان سایت سال‌نوا، سپاسگزاریم را اعلام کنم، که از زمان نمایش عمومی وب‌سایت، تا به امروز، همواره با اظهار لطف و همچنین پیشنهادهای سازنده، موجبات دلگرمی ما را فراهم آوردند.

دوستان بسیاری برای همکاری اعلام آمادگی داشتند که با توجه به امکاناتی که در اختیار داریم، به زودی بخش‌های تازه‌ای به سایت اضافه شده و از نوشته ها و مطالب این عزیزان بهره خواهیم برد.

در یک ماه گذشته، بیننده اتفاقات بسیار خوبی بودیم که فقط از دوستداران واقعی یک جریان، چنین چیزی را می‌شود انتظار داشت.

ارتقای رتبه و بازدید وب سایت در این مدت زمان کوتاه، و نیاز به تقویت میزبانی و ظرفیت پذیرش بیننده، نشان از این استقبال بی‌نظیر است.

با توجه به برنامه‌ریزی انجام شده و تقویم کاری وب سایت سال‌نوا، بخش‌های مختلفی بر روی وب‌سایت راه اندازی خواهند شد و هر کدام توسط کارشناسان موسیقی، ارائه دهنده مطالب و سرویس‌هایی خواهند بود.

به منظور تکمیل کادر نویسندگان سال‌نوا، نشست‌های هفتگی و هم‌اندیشی مستمری در جریان است و با توجه به ظرفیت بسیار خوبی که در جامعه موسیقی وجود دارد، امیدواریم شاهد جریانی علمی و هدفمند، در بستر وب سایت سال‌نوا باشیم.

وب سایت سال‌نوا، برای انعکاس نوشته‌های ارزشمند آموزشی، نقد موسیقی، تحلیل و...، آماده هرگونه همکاری است.

گروه اجرایی سال‌نوا، با مدیریت عزیزان علی جعفری پویان و محمد مهدی گورنگی، با تلاش بسیار، ضمن برنامه ریزی برای سال‌نوای هفتم، در کنار بخش فضای مجازی وب سایت، امیدوار است به زودی امکانات بیشتری را در اختیار هنرمندان و هنردوستان موسیقی کشور قرار دهد.

 

با سپاس

رضا کلانتری

سردبیر وب‌سایت سال‌نوا

نهم مهر هزار و چهارصد

 

 

عکس: کامبیز باقری

تاثیر موسیقی بر کاهش اضطراب ریاضی دانش آموزان (مقدمه)

تاثیر موسیقی بر کاهش اضطراب ریاضی دانش آموزان (مقدمه)

 تاثیر موسیقی بر کاهش اضطراب ریاضی دانش آموزان (مقدمه)

تاثیر موسیقی بر کاهش اضطراب ریاضی دانش آموزان (مقدمه)

مقدمه

تمدن شهری ما را از زندگی‌های درونی خویش جدا کرده است. ما باید مراقب و هوشیار باشیم وگرنه در زیر دست و پا له می‌شویم. ما تحت تهاجم انواع گوناگون صداها قرار داریم که بیشتر آن‌ها ناخوشایند است. ما نمی‌توانیم از سایر مردم، از تلفن و از مطالباتی که از ما انتظار می‌رود بگریزیم. ما به آسانی تماس خود را با سرچشمه‌ی تخیل از دست داده‌ایم یعنی چیزی که زندگی را با ارزش می‌سازد. زندگی هنگامی که عمدتاً روستایی و کشاورزی بود برای زن و مرد عادی باید خیلی متفاوت بوده باشد. هنگامی که سر و صدای پرندگان به جای سر و صدای ماشین گوش‌ها را پر می‌کرد، هنگامی که کشاورز می‌توانست به مشاهده‌ی تغییر فصل‌ها بنشیند و از عبور ابرها لذت ببرد و هنگامی که کار شاق، فرساینده بود ولی تنهایی، به پرورش خیال پردازی مجال بروز می‌داد.

گوش دادن به موسیقی و مشارکت در آن فرد را به خود بازمی‌گرداند. انسان‌ها نیازمند باز پس گرفتن آن چیزی هستند که در ساعات کار کنار گذاشته اند و نادیده گرفته می‌شود: ذهنیت آن‌ها.

اگر ما فرصت کافی برای یادگیری و مشارکت در موسیقی را برای کودکانمان فراهم نکنیم آنان را از چیزی گرانبها محروم کرده‌ایم. با روش‌های اخیر برای آموزش موسیقی به کودکان، ممکن است همه آن‌ها تبدیل به نوازندگان ماهر نشوند، ولی شادمانی نواختن در ارکستر مجلسی را خواهند چشید که لذتی بالاتر از آن وجود ندارد. اجازه دهید در مورد خودم به عنوان یک مثال بگویم. از ابتدای کودکی‌ام موسیقی بخشی ضروری از زندگی من بوده است. اگرچه مانند یک نوازنده‌ی ماهر دارای استعداد نبودم ولی نواختن پیانو و ویولا برایم بسیار رضایت بخش بود. من خوش اقبال بودم که به مدرسه‌ای فرستاده شدم که در آن با موسیقی برخوردی جدی صورت می‌گرفت. من از مدرسه متنفر بودم ولی صرفاً به خاطر فرصت‌های موزیکالی که آن قدر بی‌نظیر بودند حضور در مدرسه برایم قابل تحمل می‌شد.

از نظر من تعجب آور نیست که آموزش موسیقی تأثیر مثبتی بر تحصیل در سایر رشته‌ها دارد. ولی این امر عموماً توسط برنامه‌ریزان آموزشی و سیاستمداران مورد تصدیق قرار نمی‌گیرد. حدس من آن است که در آینده مطالعات نشان خواهد داد که کسانی که آنقدر خوش اقبال بوده‌اند که در ابتدای کودکی از آموزش موسیقی برخوردار شوند، هنگامی که بلوغ می‌رسند در هر راهی که گام بگذارند از انسجام و هماهنگی بیشتری بهره‌مند خواهند شد و در نتیجه احتمالاً شادتر و مؤثرتر خواهند بود.

من با گفته افلاطون موافقم که موسیقی در تلاطمات درون ما در تبدیل هرگونه ناهماهنگی به نظم و هماهنگی، یاوری فرستاده‌ی ملکوت است.

تاریخچه پیدایش موسیقی:

تاکنون فرهنگی که فاقد موسیقی باشد کشف نشده است. به نظر می‌رسد همانگونه که طراحی و نقاشی نوعاً به انسان تعلق دارد، آفرینش موسیقی نیز یکی از فعالیت‌های فطری بشر است. بقای نقاشی غارهای دوران دیرینه سنگی نشانه‌ی قدمت این نوع هنر است و برخی از این نقاشی‌ها رقص انسان‌های آن دوران را به تصویر می‌کشند. فلوت‌های ساخته شده از استخوان که در این غارها کشف شده اند، نشان می‌دهند که آنان با نوعی موسیقی می‌رقصیدند. اما چون موسیقی از زمانی حفظ می‌شود که اختراع نظام نت‌نویسی ثبت آثار را ممکن می‌سازد، ما اطلاعاتی راجع به موسیقی ماقبل تاریخ نداریم. لذا ما عادت کرده‌ایم که طراحی و نقاشی را بخش لازم زندگی انسان اولیه بدانیم، اما کمتر مایلیم که موسیقی را نیز همینگونه تصور کنیم. با این حال، موسیقی یا برخی از انواع اصوات موسیقی چنان با زندگی بشر در هم آمیخته‌اند که احتمالاً در ماقبل تاریخ، نقش مهمتری را به عهده داشته اند که نمی‌توان آن را مشخص کرد.

 

تمدن شهری ما را از زندگی‌های درونی خویش جدا کرده است. ما باید مراقب و هوشیار باشیم وگرنه در زیر دست و پا له می‌شویم. ما تحت تهاجم انواع گوناگون صداها قرار داریم که بیشتر آن‌ها ناخوشایند است.

 سرچشمه پیدایش موسیقی:

یکی از راه‌هایی که از طریق آن می‌توان با مسئله‌ی معنای موسیقی در زندگی بشر برخورد کرد بررسی سرچشمه‌ی پیدایش موسیقی است. امروزه موسیقی بسیار متنوع، پیشرفته، پیچیده و گسترش یافته است. اگر بتوانیم بفهمیم که چگونه آغاز شده است، شاید بهتر بتوانیم معنای ریشه‌ای آن را درک کنیم.

درباره سرچشمه‌های موسیقی توافق همگانی وجود ندارد. موسیقی تنها پیوندهایی جزئی با جهان طبیعت دارد. طبیعت سرشار از صداهاست و برخی از اصوات طبیعت مانند صدای آب رونده، ممکن است لذت فراوانی به ما ببخشد. یک بررسی درباره‌ی مورد پسند بودن صداها در میان مردم نیوزیلند، کانادا، جامائیکا و سوئیس نشان داد که، کسی نبود که صدای جویبارها، رودخانه ها و آبشارها را دوست نداشته باشد و درصد قابل ملاحظه‌ای از این صداها لذت می‌بردند. اما اصوات طبیعت به استثنای آواز پرندگان و برخی دیگر از صداها در میان حیوانات، سروصداهایی نامنظم هستند، نه صداهایی دارای تداوم لازم و شدت قابل تعریف که موسیقی را تشکیل دهند و بدین ترتیب توافق همگانی در این باب موجود است که موسیقی با صداها و ریتم‌ها یا اوزان جهان طبیعت ارتباط اندکی دارد و از آن جا که موسیقی به طور تنگاتنگ با عواطف و احساسات انسانی پیوند دارد، نمی توان آن را تنها نظامی ناشناخته از روابط میان صداها دانست.

آیا می توان موسیقی را به اصوات ساخته شده توسط سایر گونه‌های موجودات ربط داد؟ نمونه آن را اصوات موجود در پرندگان می‌توان یافت. بعضی از افراد معتقدند نغمه‌سرایی پرندگان با بکارگیری الحان و سروصداها در آوازخوانی، خود نوعی موسیقی است. آواز مرغان، عملکردها و نقش های متفاوتی را دارا است. نغمه‌ی پرندگان با مشخص کردن محل مرغ آوازه‌خوان، گویای مطلوب بودن قلمرو است و در عین حال به منزله‌ی هشدار برای رقیبان عمل می‌کند. پرندگان جویای جفت از مرغانی که قبلا جفت‌گیری کرده اند با حرارت بیشتری می‌خوانند و بدین ترتیب نظر داروین را اثبات می‌کنند که آواز در اصل یک دعوت جنسی است. نغمه‌سرایی پرندگان عمدتاً یک فعالیت نرینه است که به تولید هورمون جنسی مردانه یعنی تستسترون بستگی دارد، هرچند که برخی انواع دوبانگ ( دوئت) مابین نر و ماده رخ می دهد.

پرندگان ماده که معمولا آواز نمی‌خوانند با دادن تستسترون کافی بر همان مجموعه‌ی نغمه‌های پرنده نر تسلط پیدا می‌کنند. حال به پاسخ این سوال می‌پردازیم که آیا ممکن است موسیقی انسان از تقلید صدای پرندگان به وجود آمده باشد؟ گزاروز استاد روانشناسی دانشگاه آمستردام و دوست بلا بارتوک این احتمال را از دو نظر رد می‌کند. نخست آن که اگر موسیقی واقعا به این نحو آغاز شده بود، باید می‌توانستیم نمونه‌هایی از موسیقی مشابه نوای مرغان را در جوامع محدود اولیه برشماریم. آنچه در عوض می‌یابیم الگوی ریتمیک پیچیده‌ای است که شباهتی به موسیقی پرندگان ندارد. دوم آن که آوای پرندگان به سادگی قابل تقلید نیست. پخش آهسته نوارهای جدید نوای پرندگان نشان داده است که حتی از آن چه تصور می‌شد پیچیده ترند. تنها کافی است که به آواز یک توکا در باغ گوش دهیم تا دریابیم که تقلید آوایش از لحاظ تکنیکی چقدر دشوار است.

نظریه‌ی دیگر آن است که موسیقی از نواسازی نوزادان بسط می‌یابد. همه‌ی نوزادان غان و غون می‌کنند، حتی کور یا کر به دنیا آمده باشند. در سال اول حیات زبان بازی نوزاد شامل اصوات و چیزهایی شبیه کلمات است. در طول سال بعد کودکان به طور عادی از زیر و بم‌های مجزا استفاده می‌کنند. در حدود 2 یا 2.5 سالگی توجه به آوازهای خوانده شده توسط دیگران و یادگیری آن ها را آغاز می‌کنند. گزاروز کاملا مطمئن است که ملودی‌های بلغور شده توسط کودکان در سال دوم عمرشان با ترانه‌هایی که از محیط برگرفته شده یا موسیقی دیگری که در معرض آن قرار داشته‌اند، از پیش شرطی شده است. در حقیقت اگر این ملودی‌ها به درون داد موسیقی از محیط وابسته باشد گفتن اینکه خود موسیقی از نواسازی نوزادان به وجود آمده غیر قابل قبول است.

الن دیسانا یاکی که در دانشکده‌ی نوین پژوهشی اجتماعی در نیویورک تدریس می‌کند به نحو قانع کننده‌ای استدلال می‌کند که موسیقی از تبادلات کلامی مرسوم میان مادران و نوزادان در سال اول حیات به وجود می‌آید. در این نوع مبادله مهمترین مؤلفه‌های زبان، اجزایی هستند که با حالت و بیان احساسی سروکار دارند نه انتقال اطلاعات واقعی. وزن، ریتم، زیروبمی، بلندی صدا و سایر متغیرها همه خاص نوعی بیان هستند که بیشتر با شعر نزدیکی دارد. نوزادان به ریتم، زیروبمی، شدت و طنین صدای مادران که همگی از اجزاء موسیقی به شمارمی‌روند، واکنش نشان می‌دهند. دیسانا یاکی در نوشتار منتشر نشده‌ی موسیقی به مثابه یک رفتار انسان: فرضیه‌ای در باب نقش و منشاء تکاملی می‌نویسد:

قطع نظر از اهمیتی که معنای دستوری- واژگانی در نهایت پیدا می‌کند، مغز بشر در وهله‌ی اول سازماندهی و برنامه‌ریزی شده است تا به ابعاد احساسی و آهنگین صدای انسان واکنش نشان دهد.

گزاروز نظریه‌ی دیگری را درباره‌ی منشاء موسیقی بازگو کرد. نظریه مبتنی بر این استنباط است که صدای آوازی از صدای محاوره‌ای قدرت انتقال بیشتری دارد. گزاروز این فرض را مطرح می‌کند که انسان اولیه هنگامی که می‌خواست با همگنان خود در فاصله‌ی دور ارتباط برقرار کند دریافت که برای برقراری ارتباط، صدای آوازی از آوای محاوره‌ای بسیار مؤثرتر است.

درست است که اصوات موزیکال یا موسیقیایی توسط اقوام ابتدایی برای ارتباط از راه دور به کار می‌رفته اند و ابزارهای موسیقی بادی با قدرت انتقال قابل ملاحظه به این منظور اختراع شدند. گفته می‌شود که سرخ پوست‌های آمازونی مورا با زبان موزیکال خاصی که توسط یک فلوت سه سوراخه نواخته می‌شود از فراز رودخانه‌های بزرگ با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند. علامت دادن توسط طبل‌ها و شاخ‌های حیوانات به طور گسترده در آفریقا و سایر نواحی به کار می‌رود. با این وجود ارتباط توسط اصوات موسیقی به خودی خود موسیقی محسوب نمی‌شود و هیچ دلیل صریحی وجود ندارد که چنین علائمی تبدیل به موسیقی شده‌اند.

ژان ژاک روسو که نه تنها یک نظریه پرداز اجتماعی انقلابی بلکه آهنگسازی ماهر نیز بود استدلال می‌کند که اصوات موسیقی گفتار را آن چنان که ما می‌شناسیم همراهی می‌کرده و یا بر آن مقدم بوده‌اند.

جان بلینگ مدعی است که آواز خواندن و رقصیدن بر ظهور تبادل کلامی تقدم داشته‌اند. او در کتاب نگاه عرف و عقل به موسیقی می‌نویسد:

شواهدی وجود دارد که چند هزار سال پیش از ظهور انسان هوموساپینس که واجد قابلیت سخن گفتن به نحوی که ما می‌شناسیم بود، گونه‌های اولیه‌ی انسانی قادر به رقصیدن و آواز خواندن بودند.

اگر آراء ویکو، روسو و بلینگ را با هم در نظر داشته باشیم می‌توانیم دریابیم که زبان و موسیقی در اصل پیوند نزدیک‌تری داشته‌اند و این تصوری با معناست که موسیقی از یک نیاز احساسی درونی برای برقراری ارتباط با سایر انسان‌ها به وجود آمده که بر نیاز انتقال اطلاعات عینی یا تبادل افکار مقدم بوده است.

شاید سرچشمه‌های موسیقی در تیرگی‌ها ناپدید شده باشند ولی به نظر می‌رسد از همان ابتدا در تعامل اجتماعی نقش مهمی را ایفا کرده است. موسیقی مراسم مذهبی و غیر آن را همراهی می‌کند. برخی از مردم شناسان بر این باورند که موسیقی آوازی ممکن است به عنوان طریقه‌ی خاصی از برقراری ارتباط با قوای ماوراءالطبیعه آغاز شده باشد، شیوه‌ای که با گفتار معمولی مشترکات بسیاری داشت اما متمایز نیز بود.

ادوارد.ویلسون زیست شناس اجتماعی هاروارد در کتاب زیست‌شناسی اجتماعی می‌نویسد که در فرهنگ بدوی:آواز خواندن و رقصیدن در خدمت جمع‌آوردن گروه‌ها به یکدیگر، هدایت احساسات مردم و آماده کردن آنان برای فعالیت مشترک قرار دارد.

یکی از فعالیت‌های مشترکی که اصوات حاصله از آلات موسیقی می‌تواند به آماده‌کردن افراد برای آن کمک کند، جنگ است. حمله به دشمنان اغلب با دمیدن در بوق ها و شیپور‌ها آغاز می‌شود که هم ستیزه جویی مهاجمان را بر می‌انگیزد و هم گمان می‌رود که موجب وحشت در دشمنان شود.

هرگز میسر نخواهد شد که مبادی موسیقی بشر را با قطعیت مشخص کنیم، اما محتمل به نظر می‌رسد که موسیقی از تبادلات عروضی میان مادر و نوزاد به وجود آمده باشد که پیوند میان آنان را می‌پروراند. و از اینجا به شکلی از ارتباط در میان انسان‌های بالغ بدل می‌شود. همچنان که ظرفیت گفتار و تفکر مفهومی گسترش می‌یابد، موسیقی به عنوان شیوه‌ای برای انتقال اطلاعات نفوذ کمتری پیدا می‌کند اما به مثابه‌ی راهی برای انتقال احساسات و تحکیم پیوند میان افراد، به خصوص در موقعیت‌های گروهی اهمیت خود را حفظ می‌کند. امروزه ما آن قدر به تأمل در پاسخ فرد به موسیقی خو کرده‌ایم که در معرض فراموش کردن آن قرار گرفته‌ایم که موسیقی در قسمت اعظم تاریخ خود عمدتاً فعالیتی جمعی بوده است. موسیقی با تأمین مقاصد گروهی آغاز شد که آئین‌های مذهبی و جنگ‌ها دو نمونه از آن محسوب می‌شوند. استفاده از موسیقی به عنوان همراهی کننده‌ی فعالیت‌های جمعی و ملازم مراسم اجتماعی و موقعیت‌های عمومی تداوم یافته است. ما در این گونه کارکردهای موسیقی با جوامع اولیه شریک هستیم.

موسیقی آرامش بخش در ایران باستان با ظهور دین زرتشت آغاز شد. کتاب اوستا و اشعار آهنگین گات‌ها الهام بخش موسیقی‌دانان برای تصنیف آوازها و ملودی‌ها همچنین تشکیل مراسم و آئین‌های موسیقیایی بوده است. در واقع موسیقی در تاریخ ایران با مضامین دینی آرامش بخش همراه بوده است.

                                                             منابع           

استور،آنتونی.موسیقی و ذهن،ترجمه غلامحسین معتمدی.نشر مرکز. 

اشمیت پترز،ژاکلین.موسیقی درمانی ترجمه دکتر علی زاده محمدی.

 

 

Darwin

دوئت قطعه آوازی یا سازی با دو اجرا کننده  Duet

Gzarvz

آهنگ ساز مجار و نوازنده ی چیره دست پیانو  (1881-1945)  Bela Bartok

Ellen Dysana Yaky

Jean – Jacques Rousseau

John Bling

A common sense view of all music

کهن ترین فسیل های هوموساپنیس که در کشور اتیوپی یافت شده اند و امو یک و امو دو نام دارند نزدیک به 195 هزار سال برآورد شده. Homosapiens

Edward. O . Wilson

یادداشت رضا کلانتری به مناسبت افتتاح‌ سایت

یادداشت رضا کلانتری به مناسبت افتتاح‌ سایت

 

با درود

بسیار خرسندم از اینکه فرصتی دیگر برای نوشتن دارم، نوشتن از موسیقی.

شور و اشتیاقم برای این جایگاه و پایگاه تازه، بسیار است و به جرات می گویم شاید به همان اندازه که سال ها قبل داشتم.

سالیان بسیار از آغاز کارم در "موسیقی هنری ایران"، نخستین وب سایت خبری روزانه موسیقی ایران می گذرد، همه چیز تغییر کرده، ولی موسیقی همانی است که بود.

شکل و رنگ خبرها تغییر کرده، نسل عوض شده و فضای تازه نیاز به هدفگذاری و کار، با نگرشی نو دارد.

فضای فعلی موسیقی نیاز به تفکر، حوصله، و بیش از هر چیز نیاز به تحقیق و دانش دارد.

وجود رسانه می تواند بهترین وسیله برای ارتباط با نسل تازه موسیقی کشور و راهی مناسب برای آموزش درست باشد.

حضور در گروه پرتلاش و هدفمند "سال‌نوا" به من انگیزه ای بسیار می دهد. تلاش برای بهترین شدن، برای درجه یک بودن.

از دوست عزیزم محمد مهدی گورنگی بسیار سپاسگزارم که زمینه آشنایی من را با علی جعفری پویان نازنین فراهم کرد.

طراحی و راه اندازی وب‌سایت برای سال‌نوا، اتفاق بزرگی نبود، ولی اهداف سال‌نوا موجب به وجود آوردن اشتیاق برای کار کردن با این گروه شد.

در این روزهای نه چندان خوب، تلاش برای کار نو، نگاه نو و انرژی تازه، شاید بتواند ذره ای انگیزه در جامعه موسیقی به وجود آورد و با امید به آینده ای خوب، برای موسیقی کشورمان، بتوانیم همراه هنرمندان باشیم.

سال‌نوا، وب سایتی پویا خواهد بود، که به زودی بخش های تازه ای خواهد داشت.

با گروه پرشور سال‌نوا، به دنبال به وجود آوردن اتفاقات بسیار خوبی خواهیم بود.

 

رضا کلانتری

سردبیر وب سایت سال‌نوا

سی و یکم شهریور هزار و چهارصد

based on 4 ratings
برای نخستین‌بار در ایران؛ مخاطب‌شناسی موسیقی

نخستین‌بار در ایران؛ مخاطب‌شناسی موسیقی

برای نخستین‌بار در ایران؛ مخاطب‌شناسی موسیقی در مجموعه‌ٔ دانش‌بنیان "تینک تانک"

 

 

سال‌نوای موسیقی ایران: در دنیای امروز و جهانِ ارتباطات، مقوله‌ٔ مخاطب‌شناسی به تخصصی مهم تبدیل شده است که علی‌الخصوص هنرمندان، برنامه‌سازان و تهیه‌کنندگانِ آثار هنری به آن توجه ویژه‌ای دارند.

مخاطب‌شناسی که یکی از علوم میان‌رشته‌ای و از شاخه‌های مهم علومی همچون روان‌شناسی مردم‌شناسی، جامعه‌شناختی و ... است در مقوله‌های بسیاری، کاربردهای مهم و اساسی داشته و دارد. اما جای خالی آن در تولیدات هنری، به خصوص در موسیقی ایران به شدت احساس می‌شود.

"مخاطب‌شناسی موسیقی" برای نخستین بار در مجموعه‌‌ای دانش‌بنیان با عنوان "تینک تانک" مورد تحقیق و توجه قرار گرفته که در صورت حمایت از سوی اهالی فرهنگ و هنر، بی‌شک می‌تواند نتایج مهم و سودمندی برای آینده‌ٔ موسیقی ایران به همراه داشته باشد. 

 

 

به گزارش روابط عمومی مجموعه‌ٔ دانش‌بنیان «Think Tank»، این گروه با در اختیارگرفتن مشاورانِ متخصص، پس از طی فاز مطالعاتی و پژوهشی خود در حیطه‌ٔ "مخاطب شناسی موسیقی پاپ"، امروز گامِ مهم و موفق‌تری در این عرصه برداشته است.

عطیه بابایی سرپرست این تیم در جلسهٔ اختصاصی با چند تن از اهالی موسیقی، ضمن ارائه‌ٔ گزارش از عملکرد سال جاری مجموعه‌ٔ دانش بنیان Think Tank با تأکید بر شرایط کنونیِ شیوع کرونا و تأخیرِ چند‌ساله در برگزاری کنسرت‌ها و فاصله گرفتنِ مخاطب از موسیقی خوب گفت:

«شیوع کرونا و بی‌اثر شدنِ بسیاری از شیوه‌های گذشته در ارتباط با مخاطب، به صدا در آمدن آژیر خطر فرهنگ و هنر، رواج کارهای نامتناسب با هنجارهای اخلاقی و اجتماعی، عدم توجه به سلایق مخاطب در ارائه آثار ماندگار و برخی مشکلات دیگر، باعث شد تا نیاز به مخاطب‌شناسیِ دقیق، بیش از پیش دیده شود.

مخاطب امروزی شاید غیرقابل پیش‌بینی است ولی با مطالعه بر روی رفتارها و نیازهای وی و تطبیق آن با باورها و فرهنگ جامعه می‌توان حجم عظیمی از این موانع را پشت سر گذاشت و دانش موسیقی را با بهره‌گیری از خواسته‌های مخاطب به روز کرد.»

 

سرپرست تیم دانش بنیان «Think Tank» اظهار داشت: «مطالعات تیم چند ماهی است به مراحل بهره‌برداری رسیده و موجب همکاری دو جانبه با برخی از هنرمندان عرصه موسیقی گردیده است و امید داریم ماحصلِ پژوهشِ "مخاطب‌شناسی موسیقی پاپ" موجبات ارائه آثار ماندگار و مطابق با سلایق و خواسته‌های مخاطب را فراهم نماید تا هر دو قشر بهره‌های لازم را از هنر موسیقی برده باشند.»

 

مجموعه دانش‌بنیان «Think Tank» (اتاق فکر) هم‌اکنون در جهت بازنشانی پژوهش خود، با چند نفر از هنرمندان مطرح موسیقی مشغول همکاری و فعالیت است.

 

آدرس وب‌سایت این مجموعه:

www.thinktank1.ir

 

 

based on 5 ratings

زیر مجموعه ها

جمعه - ۱۰ فروردین - ۱۴۰۳

ورود اعضا